Pretecho Dronten

22 week injection: everything you need to know about the whooping cough vaccination

Kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap: bescherming van twee

Bij het verwelkomen van nieuw leven in de wereld, willen we als verloskundigen benadrukken hoe cruciaal het is om te investeren in de gezondheid van zowel jezelf als aanstaande moeder als de toekomstige baby. Kinkhoest, een ernstige ziekte voor baby’s, vraagt om speciale aandacht en de kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap speelt hierin een sleutelrol.

Kinkhoest: een gevaarlijke dreiging

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een bacterie die hoestbuien veroorzaakt die maanden kunnen aanhouden. Voor baby’s is deze ziekte bijzonder gevaarlijk, aangezien ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn en kwetsbaar zijn voor ernstige complicaties zoals longontsteking en hersenschade. Jaarlijks worden ongeveer 170 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen.

De kracht van preventie: Kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap

Een effectieve manier om zowel de aanstaande moeder als de baby te beschermen tegen kinkhoest is door tijdens de zwangerschap de kinkhoestvaccinatie te halen. Deze vaccinatie, beschikbaar vanaf 22 weken zwangerschap, zorgt ervoor dat antistoffen via de placenta naar de baby gaan, waardoor deze in de eerste maanden na de geboorte wordt beschermd.

Praktische voordelen: ook bescherming tegen difterie en tetanus

De kinkhoestvaccinatie biedt niet alleen bescherming tegen kinkhoest maar ook tegen difterie en tetanus. Een extra voordeel is dat wanneer de aanstaande moeder deze vaccinatie haalt, de baby één prik minder krijgt en pas een maand later met zijn eigen vaccinaties begint.

Hoe gaat de kinkhoestvaccinatie?

Na de kinkhoestvaccinatie maakt het lichaam antistoffen aan die via de placenta naar de ongeboren baby worden overgedragen. Dit proces begint rond de 17e week van de zwangerschap en wordt progressief sterker, waardoor de baby voldoende antistoffen heeft voor de eerste maanden van zijn leven.

Afspraak maken voor de kinkhoestvaccinatie

Aanstaande moeders worden aangemoedigd om na de 22e week van de zwangerschap de kinkhoestvaccinatie te halen. Een afspraak hiervoor kan worden gemaakt bij het consultatiebureau in de buurt. Het is van belang dit zo snel mogelijk te doen na de 22e week om ervoor te zorgen dat zelfs bij vroeggeboorte de baby voldoende beschermd is.

Veiligheid en bijwerkingen

Het kinkhoestvaccin, Boostrix® van GSK, is veilig voor zowel moeder als baby. Het bijwerkingencentrum Lareb heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar mogelijke bijwerkingen, die over het algemeen mild zijn en vanzelf verdwijnen. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam.

Moeders van Morgen: onderzoek en deelname

Het Bijwerkingencentrum Lareb voert het onderzoek ‘Moeders van Morgen’ uit, waar gegevens van zwangere vrouwen worden verzameld over het gebruik van geneesmiddelen en vaccins tijdens de zwangerschap. Deze gegevens dragen bij aan beter advies in de toekomst. Aanstaande moeders worden uitgenodigd om deel te nemen aan dit onderzoek via www.moedersvanmorgen.nl.

Conclusion

Als verloskundigenpraktijk staan we klaar om te begeleiden en te informeren, zodat elke zwangerschap een gezonde start voor het nieuwe leven betekent. Voor meer informatie en het maken van een afspraak, bezoek www.22wekenprik.nl. Natuurlijk mag je altijd je vragen aan ons stellen.

Liefs,

The midwives of PuurBegin

en_GBEnglish